Как се празнува Денят на жената по света?

Как се празнува Денят на жената по света?

Всяка година на 8 март във все повече държави по света се чества Международният ден на жената. Денят е официално признат от ООН и минава под различно мото, свързано с правата на жените и равноправието на половете. Тази година ООН също обяви тема, свързана с иновациите от жени за жени, които да намалят пропастта между двата пола в технологичния свят (и не само).

Денят на жената тръгва от работническо движение в началото на 20-и век, когато 15 хиляди дами излизат на демонстрация в Ню Йорк с искането за намаляване на работните часове, по-добро заплащане и право да гласуват. Няколко години по-късно се случва и небезизвестното предложение на Клара Цеткин за международен ден на жената, което първоначално се прилага в държавите със социалистическо управление.

В течение на следващите десетилетия 8 март минава през различни трансформации: имал е „задължителен“ характер, приеман е по-скоро като ден на майката, хумористично е определян и като „ден на колежката“ заради традицията на фирмените банкети на тази дата, в посткомунистическо време често е заклеймяван, което се случва все още и днес. В последните години смисълът му все повече се измества към първоначалния, а именно равни права и възможности за жените. Разбира се, все още често се схваща като повод за подаряване на цветя на дамите, не е подминат от комерсиализирането и консумеризма, както повечето празници. Редица глобални и местни неправителствени организации, фокусирани върху правата на жените, също ползват деня за стартиране на кампании или насочване на прожекторите към определени проблеми.

#BalanceforBetter

През 2019-а денят ще мине под мотото #BalanceforBetter (баланс в името на по-добро бъдеще), който сочи, че балансираните права, възможности и отговорности между двата пола могат да превърнат света в едно по-добро място. Кампанията обаче продължава цяла година. По места тя ще приеме различен облик.

  • В Мексико например организаторите ще подкрепят жени, собственици на малък бизнес в провинцията. Масивна рекламна кампания ще приканва туристите да отсядат в къщи за гости или малки хотелчета при екскурзията си в страната. 1% от приходите ще бъдат дарени за подкрепа на жени предприемачи.
  • Жени от целия свят ще се съберат на 8 март, за да направят съвместен опит за покоряване на Килиманджаро.
  • Подобна инициатива има в Аризона, където се организира поредица семинари на тема „оцеляване в дивото“. Фокусът са съвети и практики при пътуване на екзотични, но не хотелски, дестинации.
  • В САЩ честват Месец на жената през целия март. По този повод във Вашингтон има организирани дни на отворените врати в държавните институции като Белия дом, Капитолия (финансовото министерство) и др., както и на експозиции, свързани с жените в историята.
  • Австралийската столица Канбера е домакин на редица събития и лекции за жени. Там ще бъде и заседанието на Комитета за премахване на дискриминацията към жени CEDAW.

Разбира се, подобни инициативи изобщо не е задължително да бъдат обвързани с Деня на жената и вече се случват целогодишно. Но поводът е също така често използван.

Как празнуват 8 март по света

Най-тържествено е отбелязването в Русия и бившите съветски републики. В част от тях това е официален неработен ден. Цветята и подаръците са неразделна част, както е в други държави от бившия соцлагер. Но в същите държави е и най-често срещаната съпротива срещу празника, поради естеството на произхода му. Това включва и България, така че може да е добра идея да внимавате кого и как поздравявате.

В Германия има остатъци от традицията, наследени след обединяването на Източна и Западна Германия. Но към празника отново има резистентност поради произхода му. 

Виетнам пък например е обединил дълговековна традиция за подвига на две сестри на име Чанг с 8 март.

В Япония обаче по традиция честват празника на жените няколко дни по-рано на трети март.

В Италия символът на Денят на жената е мимозата. Тя служи за украса, включително по улиците, и е подходяща за подарък. Смята се, че от Италия е тръгнала идеята за подаряване на цветя на жените за този ден, след като през 1946-а година една активистка става популярна именно с демонстрация с мимоза.

Идеи за празника

Ако сте жена, то със сигурност би било добра идея да излезете с приятелки навън. Може да сте в момент на нужда от вдъхновение и да ви трябва увереност, така че ви препоръчваме да се убедите, как и българките постигат небивали и международни успехи тук. Ако сте мъж, то може да почерпите идеи как да зарадвате любимите жени около себе си тук.

Дори и да сте сред скептично настроените към празника хора, помислете как се чувстват жените около вас на този ден. Ако пък искате да го отбележите подобаващо, изключително удобен е „Credissimo до заплата“. Може да вземете до 800 лв. без лихва за гратисния период за всеки първи и пети кредит. А с „Credissimo плюс“ до 3000 лв. може спокойно да си осигурите (или да зарадвате половинката) с тридневен луксозен спа уикенд, например. Срокът за изплащане е до 24 месеца на удобни за бюджета ви вноски.



Обратно към всички

Прочети още